Fil dels
Apunts
Comentaris

IMG_0001

Abans que res, agrair profundament Hosteltur i en particular a Carlos l’oportunitat d’assistir el passat 18 de juny al Fòrum Hosteltur que es va celebrar magníficament a l’hotel Meliá Madrid Princesa.

Amb un impressionant programa, com veiem a continuació:

IMG_0002

Programa del Foro Hosteltur 2009 (clic para ampliar la imagen)

Es tractava del fòrum sobre economia i turisme on es va parlar dels efectes de la crisi i perspectives de futur. En primer lloc, el principal efecte de l’actual crisi mundial és que les entitats financeres manifesten aversió al risc, pel qual es fa necessari que altres entitats assumeixin el possible risc.

A la vegada, en el sector turístic, aquest efecte repercuteix de forma més acusada en l’aeri, on s’han reduït considerablement el nombre de vols, amb una oferta molt conservadora. Tanmateix, la planta hotelera en general no compta avui en dia amb la mateixa flexibilitat. Aquesta situació afecta particularment a destinacions com Canàries, per la gran dependència en l’aeri. Per fer-nos una idea, una ocuapció del 100% de l’actual oferta aèria a aquesta destinació cobriria el 70% de les places hoteleres canàries.

Davant d’aquest escenari, es fa evident la necessitat d’innovar. Si bé és cert que históricament, en turisme costa més temps per sortir de les crisis, també cal tenir en compte que mai fins ara s’havia democratitzat tant aquesta activitat, de forma que ara ja es consideren les vacances com quelcom irrenunciable. Tot i així, no serà fàcil que el comportament del sector sigui diferent en aquesta ocasió.

No sé si en un futur, quan les futures generacions repassaran aquests temps, potser es veurà que en aquesta època la innovació en qualsevol camp va acompanyada inexorablement d’innovació lingüística (l’amic Yoriento en diu consultolabia 😉 ), amb paraules boniques, com per exemple inteligència de mercats. D’aquesta forma em resulta fàcil citar-ho aquí, per exemple, encara que no sàpigue exactament què és.

Finalment, em quedo amb tres idees centrals que va comentar Escarrer: Competitivitat, Sostenible i Integral. Va comentar que l’estratègia espanyola és la mobilitat sostenible, amb adaptabilitat al canvi climàtic. Em sembla que és d’allò més sensat. Però tot i que afecta directament al sector turístic, també afecta d’igual forma a altres sectors, pel que crec que el debat hauria de donar-se entre diversos sector i el turístic ser-ne un més.

Per part meva, m’apunto la idea per anar descobrint possibilitats en aquesta línia i aportar-hi enguany el meu granet de sorra.

Actualització: Magdalena Camps ha editat i publicat la recopilació de cròniques i referències sobre el V Foro Hosteltur. Bona feina!

Deixa un comentari

Usuaris Twitter
Podeu comentar de forma habitual però també podeu utilitzar el compte Twitter amb el botó de sota. Si utilitzeu el compte Twitter el vostre nom portarà l'enllaç del vostre compte i es publicarà un tuit automàtic amb el comentari.

Additional comments powered by BackType