Fil dels
Apunts
Comentaris

Amb Ubuntu a la UOC

Si esteu estudiant a la UOC i esteu pensant en passar-vos al programari lliure, no us aconsello que ho feu a mitjan semestre. Val la pena que ho feu fora del període lectiu i aneu fent les coses tranquil·lament. No és això el que he fet jo, no obstant. Tot i que la idea inicial era fer-ho al juny-juliol, però com que fa poc el Windows va deixar-me penjada, va ser l’excusa perfecta per canviar a Linux, però m’ha tocat fer-ho amb presses i incerteses.

Vaig instal·lar un Ubuntu 6.06, que era ja antic, però ara que he actualitzat a 7.04 (Feisty Fawn) crec que és el moment de contar la meva experiència. Així, a continuació explicaré com m’ho he fet amb l’assignatura de Xinès a la UOC amb Ubuntu. Em centraré, per tant, en les particularitats de la UOC.

 • El material Web de l’aula: sembla que les assignatures d’idiomes (com l’anglès) han estat dissenyades amb materials web que funcionen amb Flash, que no és programari lliure. Per poder-lo visualitzar a Ubuntu he hagut d’instal·lar el “Macromedia Flash plugin“, inclòs en el repositori dels servidors i que em permet amb Firefox treballar tot el material de l’aula excepte l’apartat d’expressió oral. Això és degut a que la versió de Flash que instal·la el sistema és l’última (actualment la 9), mentre que la que precisen els materials és la versió 7. Caldria, per tant, anar a la web de Flash, cercar la versió 7 i instal·lar-la manualment. Ja ho vaig fer amb Windows, però no ho tornaré a fer perquè no utilitzo Firefox exclusivament a la UOC, que l’utilitzo per altres coses que llavors no funcionen bé, així que passo.
 • Elements de suport (Pràctiques de vocabulari): Entre els recursos que trobem a l’aula, dintre de l’apartat d’elements de suport, hi ha unes pràctiques de vocabulari molt útils. No funcionen online, sinó que són uns fitxers que te’ls baixes al teu ordinador i es visualitzen amb el navegador. Tanmateix, amb Firefox no funcionen bé. Ho he arreglat baixant-me l’Opera. No surt al llistat de programari disponible per a Ubuntu, però he vist a la pàgina d’Opera que disposa d’un paquet per a linux amb extensió .deb, el desem a qualsevol carpeta, fem doble clic a sobre i automàticament el Synaptic l’instal·larà. Una altra forma de fer-ho és mitjançant el programa Automatix2 (també s’instal·la de forma fàcil, amb un paquet .deb) i des d’allí instal·lar Opera. La diferència és que amb Automatix podrem fer el seguiment de tot el que instal·lem. Funciona molt bé.
 • Les fonts de Pinyin: Per poder escriure amb Pinyin, a classe et proporcionen unes fonts true type que cal instal·lar al directori de fonts de l’ordinador. Per instal·lar-les a Ubuntu ens caldrà fer-ho de forma manual ja que no figuren en el llistat de fonts disponibles normals. Farem el següent:
   • Desarem el fitxer de les fonts a l’escriptori
   • Farem Alt+F2 i s’obrirà un quadre de diàleg on escriurem:
   • gksudo nautilusscreenshot-run-application-1.png

   • ens demanarà la nostra paraula de pas i a continuació obrirà una finestra d’exploració de fitxers de “root”. Al menú “anar” (o “go”) sortirà l’opció de “lloc…” (o “location…”), la seleccionem i llavors tindrem una barra d’adreça que ens dirà que som a “/root”. En el seu lloc escriurem el següent:
   • fonts:///screenshot-root-file-browser-2.png

   • en fer intro ens trobarem a la carpeta de les fonts i només ens caldrà arrossegar el fitxer de font pinyin que tenim a l’escriptori, arrossegar-lo i enganxar-lo al directori de les fonts.screenshot-fonts-file-browser.png
   • Això és tot. A partir d’ara podràs escriure amb aquestes fonts i treballar normalment, tot i que per tal de ser completament compatible cal que també hagis instal·lat el suport d’idioma, tal com explico a continuació.
 • Com escriure en caràcters: El CD d’instal·lació d’Ubuntu ve preparat amb una gran quantitat d’idiomes, però quan li diem quin idioma volem utilitzar solament instal·la aquell i no ens carrega l’ordinador amb altres idiomes que possiblement no utilitzarem mai. Per poder escriure caràcters necessitarem fer part d’aquesta instal·lació addicional. Anirem al menú “Sistema“, submenú “Administració” i allí trobarem una opció de “Suport d’idiomes“. Quan entrarem ens demanarà la nostra paraula de pas i a continuació podrem triar el suport d’idioma que volem afegir. Atenció! És molt important que no solament marquem la casella de Xinès en l’apartat d’idiomes sinó que també hem de marcar una casella que hi ha en el mètode d’introducció per permetre l’entrada de caràcters complexos. Això ens instal·larà el SCIM (Smart Common Input Method). Quan s’haurà completat la instal·lació apareixerà a la barra superior una icona d’un teclat. Si cliquem a la icona amb els botons dret i esquerre del ratolí, podrem configurar l’escriptura de caràcters i la forma de canviar de teclat, que per defecte és amb les tecles Ctrl+barra espaiadora. Realment comodíssim!scim.png
 • Laboratori oral de l’aula: instal·lar Skype. Al laboratori oral de l’aula, cal participar amb el programa Skype per poder fer les classes orals a distància. En aquest cas també es tracta de programari privatiu i no lliure. Per tant, tampoc el trobarem al repositori d’Ubuntu, però sí que trobarem que posen a disposició des de la seva web un paquet .deb (Debian package) (però només a la pàgina en anglès), que ja hem comentat com s’instal·la molt fàcilment. Ara bé, igualment que amb Opera, tenim l’opció d’instal·lar Skype amb Automatix2, ja que sí que surt als llistats d’Automatix i ens facilita el seguiment d’instal·lacions i desinstal·lacions.

I fins aquí el que he descobert fins ara.

Per ara vaig treballant així, si descobreixo més coses ja les aniré comentant.

[tag]Ubuntu[/tag], [tag]UOC[/tag], [tag]xinès[/tag]

5 Respostes a “Amb Ubuntu a la UOC”

 1. Marc ha dit:

  Espero que coneguis el gran invent que és
  IEs4Linux
  http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page

  Que instal·la un IE 6 o 5.5 al teu linux.
  Només necessita WINE i funciona de meravella per sortir de compromisos amb serveis fets per gent que pensa tothom usa W$.

  Que trist que en un lloc com la UOC sigui així.

 2. Carme ha dit:

  No ho coneixia, Marc. Vaig a provar-ho, és clar. Moltes gràcies!

  El que dius de la UOC, crec que està en vies de canviar, però pel que veig la cosa anirà molt lenta… Suposo que hauran començat amb les carreres tecnològiques, però per a la resta, sí que és ben trist… 🙁

 3. Esteve ha dit:

  He seguit els passos, però, per exemple, l’openoffice no detecta les noves fonts. També tinc ubuntu feisty

  Esteve

 4. Carme ha dit:

  Esteve: el que és important aquí és que les fonts s’hagin desat al directori de fonts i que el fitxer sigui correcte.
  Obre el directori de fonts i comprova que el fitxer que has afegit hi és. Mira que l’extensió sigui correcta (ttf) o bé que el reconegui com a “True Type font”. Si això és correcte ha de funcionar.
  – Si ja havies obert anteriorment OpenOffice, tanca’l, surt i torna a entrar per a obligar-lo a tornar a carregar les fonts.
  – Quan tornis a obrir OpenOffice el llistat de fonts s’actualitzarà i sortirà tot el que hagis afegit.
  Prova-ho i digues si et funciona.

 5. After just a quick browse, I’m really impressed![url=http://bankmap.za.pl/file31.htm]top[/url]

Deixa un comentari

Usuaris Twitter
Podeu comentar de forma habitual però també podeu utilitzar el compte Twitter amb el botó de sota. Si utilitzeu el compte Twitter el vostre nom portarà l'enllaç del vostre compte i es publicarà un tuit automàtic amb el comentari.

Additional comments powered by BackType